Kto z nas nie piję kawy? To właściwie pytanie retoryczne, bo ciężko znaleźć osoby, które kawy nie piją. Dobra kawa przyjemnie pobudza szczególnie o poranku, a jej picie to dla niektórych szczególny rytuał. Wszystko za sprawą wyrazistego smaku i aromatycznego zapachu, który potrafi zdziałać cuda. Wie o tym każdy kawosz. Ilu kawoszy, tyle zwyczajów picia kawy i preferowanych smaków. Niektórzy piją kawę tylko poza domem, gdzie ktoś przyrządza ją dla nas i kojarzy nam się to z powtarzalnym smakiem i atmosferą relaksu. Natomiast kawa przyrządzona w domu to już większy wysiłek, ale i przyjemność w zaciszu domowym. Sztuka to wybrać odpowiednią metodę parzenia kawy i odpowiednie ziarna. To ostatnie gwarantuje nam bogate doznania smakowe, które pochodzą z ich specyfiki i samego procesu wypalania, a nie ze sztucznych dodatków.
Jak wybrać wysokiej jakości ziarna?
Możliwości wyboru ziaren jest bardzo dużo, ale nie każda droga jest sprawdzona. Wydaje się, że najprostszym sposobem jest kupienie gotowej mieszanki ziaren w palarni kawy. Dlaczego to dobry wybór? Przede wszystkim liczy się tu sam proces, a rodzime palarnie zazwyczaj mogą się pochwalić wyjątkowym podejściem do wypalania kawy, bardzo dobrą jakością ziaren. Ich celem jest produkowanie jak najlepszych smakowo ziaren i wypalanie ich w sposób jakościowy. Jeśli dodatkowo palarnia to tradycja rodzinna jak na przykład w palarni https://coffeeandsons.pl/ to możemy być pewni, że nie będzie to kolejna powtarzalna mieszanka z sieciówki, tylko ziarna wyprodukowane z podejściem i odpowiednią kulturą pracy. Jeśli mamy w domu ekspres automatyczny, co jest wygodnym i szybkim rozwiązaniem na parzenie kawy, taka kawa będzie idealna do urządzenia i nie powoduje jego niszczenia się, jak na przykład kawy aromatyzowane. Kawa, który dobrze łączy się z mlekiem o posmaku migdałów, a może słodycz karmelu i kakao? Nie ma problemu, bo palarnia dba o wytwarzanie różnych smaków, tak aby trafić w wymagania smakowe różnych klientów.
Czym charakteryzuje się dobra palarnia kawy?
Przede wszystkim to dbałość o wybieranie najlepszych i sprawdzonych dostawców. Po drugie, szukanie najlepszego smaku, opiera się na eksperymentach i samodzielnym sprawdzaniu smaku za pomocą wybierania ziaren z różnych regionów, sprawdzanie ich, a następnie palenie i smakowanie. Po trzecie, lata doświadczenia i zdobywanie sztuki palenia kawy metodą prób i błędów i dzięki wielu szkoleniom, to dopełnienie dobrej palarni. Technika palenia to sprawa niebagatelna dla finalnego smaku. Jeśli można wspierać rodzimy biznes, zamiast kupować gotowe mieszanki z sieciówek, to zawsze warto to zrobić.